17. juli 2008

Verdens hukommelse ligger i boksen på NFI

Tre håndskrifter fra den Arnamagnæanske Samling Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling er nomineret til optagelse i Memory of the World, et UNESCO-program der er oprettet med det formål at bevare og udbrede kendskabet til værdifulde arkiv- og bogsamlinger verden over. Læs mere på UNESCOs website.

De ældste manuskripter i samlingen stammer fra 1100-tallet, og der er almindelig enighed om at håndskrifterne er en uvurderlig kilde til oplysning om den middelalderlige og eftermiddelalderlige historie og kultur ikke alene i Norden, men også i store dele af Europa. Blandt teksterne i samlingen er de islandske sagaer som udgør et af højdepunkterne i verdenslitteraturen, og som til stadighed oversættes og læses i det meste af verden i dag.

Samlingen er etableret af den islandske filolog og historiker Arne Magnusen (islandsk: Árni Magnússon) som levede fra 1663 til 1730. Han testamenterede sin håndskriftsamling, sine trykte bøger og sin formue til Københavns Universitet, men håndskriftsamlingen, som består af ca. 3.000 enheder, er i dag delt op mellem Danmark og Island. Der står derfor to lande, Danmark og Island, bag forslaget om at Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling optages i Memory of the World's register i 2009.