25. maj 2016

HistoriskAtlas.dk relanceret med DigDag-data

Den 23. maj åbnede kulturminister Bertel Haarder det nye HistoriskAtlas.dk ved et arrangement på Vejle Stadsarkiv. Atlasset startede op i det små i 2006 og er nu relanceret i en udgave som bl.a. rummer data fra DigDag-projektet.

Kulturminister Bertel Haarder efter den officielle åbning – optaget af at kigge på sit barndomsland ved Rønshoved og Flensborg fjord på HistoriskAtlas.dk's gamle kort. (Foto: HistoriskAtlas.dk).

En bevilling på 2,41 millioner kroner fra Nordea-fonden har givet mulighed for at relancere atlasset i en teknisk opdateret udgave som giver bedre mulighed for alle danskere til at bidrage – og som ikke mindst nu inkorporerer data fra DigDag-projektet (Digitalt atlas over Danmarks historisk-administrative geografi) som Afdeling for Navneforskning på NFI deltog i fra 2009 til 2012.

Atlasset rummer nu, via en webservice fra DigDag, historiske informationer om et stort antal administrave inddelinger af landet – i det viste tilfælde den herredsinddeling som fungerede i Danmark indtil en stor retsreform i 1919.

HistoriskAtlas.dk drives som en forening der p.t. har over 220 arkiver, museer og biblioteker som medlemmer, og de har tilsammen har bidraget til atlasset med viden om over 6.000 lokaliteter og har uploadet 20.000 billeder. Adgangen til denne viden ville ellers ofte kræve et besøg på det lokale arkiv, museum eller bibliotek. I den nu relancerede version er det også muligt for enkelte borgere at oprette en profil på HistoriskAtlas.dk's borgerlag og bidrage til at skrive den fælles Danmarkshistorie.

Se indslag med projektleder Pernille Schou om relanceringen af historiskatlas.dk på TV2 Fyn:

Historisk atlas TV2 Fyn