Samlinger – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nordisk Forskningsinstitut > Samlinger

Samlinger

Håndskrift til konserveringNFI adskiller sig i flere henseender fra de øvrige institutter på Det Humanistiske Fakultet. Den vigtigste forskel er at en del af den almindelige undervisningsforpligtelse på NFI er konverteret til andre forpligtelser som spænder fra forskningsbaserede udgivelser til arkivopbygning og arkivvedligeholdelse, og her står afdelingernes samlinger centralt.

Den Arnamagnæanske Samling opbevares ca. 1.400 håndskrifter fra den håndskriftsamling som er grundlagt af den islandske filolog og historiker Árni Magnússon (1663-1730). I samlingen indgår der også andre arkivalier, bl. a. en stor samling af danske og norske diplomer, samt islandske håndskrifter som har tilhørt sprogforskeren Rasmus Rask (1787-1832). De blev erhvervet 1833 ved køb fra Rasks arvinger.

På Afdeling for Dialektforskning findes omfattende dialektoptegnelser i form af seddelsamlinger med optegnelser af ordforrådet i de klassiske dialekter og et dertil hørende lydarkiv bestående af en bånd- og cd-samling med omkring 6.000 optagelser af dansk talesprog.

På Afdeling for Navneforskning findes omfattende stednavneoptegnelser og personnavnesamlinger, herunder kortsamlinger og indberetninger om ældre stednavne som alle danner grundlag for afdelingens virksomhed.